ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ – ΧΩΡΙΟ ΕΜΠΑ

Image

Το χωρίο  Έμπα, στη γεωγραφική περιφέρεια της παράκτιας πεδιάδας της Πάφου. Βρίσκεται γύρω στα 4 km βόρεια της πόλης της Πάφου στο δρόμο Πάφου– Τάλας– Μονής Αγίου Νεοφύτου, κτισμένο σε υψόμετρο 135m από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο οικισμός του αναπτύχθηκε κυρίως κατά μήκος του κύριου δρόμου που διασχίζει το χωριό και οδηγεί στην Πάφο.

Μπαίνοντας στο χωριό θα μυρίσεις τον καθαρό αέρα, θα θαυμάσεις το γαλάζιο ουρανό, θα αφήσεις το λαμπερό ήλιο να σε χαϊδέψει με τις ζωογόνες ακτίνες του και δε θα θέλεις με τίποτα να φύγεις.

Υπάρχουν δύο κυρίως εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Πιθανόν να πήρε το όνομα «Έμπα» μια και είναι κτισμένο στο έμπα της Πάφου, δηλαδή στις παρυφές της πόλης, απ’ όπου εισέρχονταν σ’ αυτήν όσοι έρχονταν από τα βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά.

Την περίοδο της φραγκοκρατίας η Έμπα ήταν ένα από τα βασιλικά χωριά , ένα μεγάλο τσιφλίκι που καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο.

 Όπως μας διηγούνται οι παππούδες μας, στην είσοδο του χωριού υπήρχε μια πύλη την οποία φύλαγε πάντοτε ένας φρουρός.

Για να εισέλθει κάποιος στο τσιφλίκι, έπρεπε να περάσει από τον έλεγχο του σκοπού, ο οποίος αν έκρινε σωστό να περάσει του έλεγε «έμπα», (πέρασε / είσελθε).

Από το 1468 το χωριό, μαζί με αρκετά άλλα, ανήκε στη διοικητική περιοχή της Χρυσοχούς υπό τον τοπικό εμπαλή (bailliage).

Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται σε σημείο κοντά στην ακτή απ’ όπου αναχωρούσαν ή έφθαναν στην Κύπρο δια θαλάσσης κατά τη βυζαντινή περίοδο ή και αργότερα κατά τη φραγκοκρατία. Αναφέρεται σχετικά ότι από την περιοχή εκείνη είχε αναχωρήσει για την Ευρώπη ο βασιλιάς Πέτρος Α΄ στα 1362 μ.Χ. .

Στους μεσαιωνικούς χάρτες το χωριό είναι σημειωμένο ως Enba.

Image

 

ΠΗΓΗ: http://dim-empa-paf.schools.ac.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s